2013. október 1., kedd

A helyesírási hibákról

Olyan mindenkinek van. Maximalista nyelvészeknek talán csak háromévente egy csúszik be, írásaikra kevésbé igényesek meg tíz hibát vétenek egyetlen, három szóból álló mondatban, de az az egy biztos, hogy mindenki hibázik valahányszor. Emberek volnánk, vagy mi. (És akkor arról még nem is beszéltem, hogy a gépek is hibáznak, a Word kész katasztrófa ilyen szempontból.) De nem is igazán erről akarok beszélni, hanem arról, hogy melyek lehetnek vajon a legidegesítőbb hibák? Nektek mi a gyengétek? Azt már tudom, hogy engem melyik hoz ki a sodromból, hála - többek között - a mai olvasmányomnak, az Új nap virradnak. Idézem:

"...amíg nem kapja meg tőle, amit akar - a hallhatatlanság titkát..."

Valami hihetetlen módon idegesít, ha a halált összekeverik a hallással. Mert azért már bocsánat, de kurvára nem mindegy, hogy nem tudok kipurcanni, vagy képtelen vagyok a levegőben terjedő hangokat a fülemmel érzékelni. Kaparja a torkomat a sikíthatnék, ha ezt a kettőt összekeverik. Hogy miért pont ettől pöccenek be, azt nem igazán tudom. Talán azért, mert olyan egyszerű a szabály. Egyébként fent nevezett könyvben volt még egy "meghallhat" is, és nem, nem attól féltek, hogy túl hangosan recseg az üvegtörmelék a bakancsuk talpa alatt.

És piszkosul haragszom a helyesírási hibáktól hemzsegő könyvekre. Mert már nincs nyelvtanórám, és egy elszánt tanárom, aki vastagon, vörös tintával aláhúz minden hülyeséget, amit leírtam a dolgozatomban. Mert egykor igenis baromi jó voltam ilyen téren, de az egyetemi tankönyvek, és később a regények összezavartak. Az első néhány évben még morogtam, ha valami hibát leltem teszem azt a Növénygenetika című rendkívül olvasmányos könyvemben. Néhány kötet elején talán még mindig ott van a kis ceruzával írt jegyzetem, oldalszámokkal és a melléjük firkantott elírásokkal. Aztán egyszer csak azon kaptam magam, hogy már nem vagyok biztos benne, hibát látok-e. Utálom ezt a bizonytalanságot. Utálom, hogy kézközelben kell tartanom a helyesírási szabályzatot, mikor ide írok, mert annyira nem vagyok biztos magamban. És utálom, hogy erről pont a könyvek tehetnek, amik újra és újra a rossz írásmódot tolták a szemem elé. Utálom, hogy a regények, amiknek szórakoztatniuk kellene, esetenként csurig vannak hibával, ami kétszeresen is idegesít - egyrészt a felfedezett hibák okán, másrészt mert azon aggódom, hogy jézusom, vajon hány olyan hiba volt, amit már észre se vettem?! Utálom ezt. Követelem, hogy a kiadók legyenek igényesebbek! Punktum.

6 megjegyzés:

  1. Igazán a szívemből szóltál. A hallhatatlanság még nem tűnt fel, pedig nagyon gáz...
    Engem kb minden idegesít, ami nem helyes. Idegesít ha a "több mint" közé vesszőt raknak, ha az amikor kötőszó helyett azt írják, hogy mikor; és az a baj, hogy most több nem jut eszembe (nyilván az orbitális hibákat most nem emlegetem, mert szerencsére könyvben még nem találkoztam egyetlen muszállyal sem), pedig tudom, hogy még nagyon sok ilyen van...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem ez volt a második ilyen élményem, már a Napok háza c. sci-fiben is "elérték a hallhatatlanságot" :P Hozzászólásokban meg rengetegszer botlom bele, van olyan ismerősöm, aki rendszeresen rosszul írja.
      A "több mint"-nél én mindig zavarba jövök, hogy most akkor hogy, szóval hol vesszővel írom, hol anélkül (de most akkor ezt megjegyeztem, kösz :).

      Törlés
  2. A helyesírás nekem is az egyik vesszőparipám és egy-egy könyvnél nekem is égnek áll a hajam, ha valamire bukkanok.
    Attól szoktam kiakadni, amikor valaki nem tud különbséget tenni a hanem és a ha nem között, és utóbbit használja az előbbi értelmében. A másik kedvencem, amikor a mint elé kiteszi a vesszőt, mert a Word aláhúzza, pedig a mint -kánt, -ként értelemben áll. Jáj!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pff. Ilyen hanem - ha nem problémával azt hiszem még nem találkoztam, de erősen Jajj! kategória.

      Törlés
  3. Mélyen egyetértek! Sokszor forgatom én is a helyesírási szótáramat, szegénykém, még középiskolából jön, szóval lassan le kellene cserélnem. Sajnos mostanában tényleg egyre több hiba marad a könyvekben. :(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A miénk szerintem még általánosból... elég viharvert szegény :D
      És az a bosszantó, hogy sokszor már az is elég lenne, ha valaki még EGYSZER átolvasná. Így is ki lehetne szűrni a hibák zömét. Ha lenne eszük a kiadóknak, egy majdani tiszteletpéldányért cserébe elolvastatnák a könyv iránt érdeklődő bloggerrel a kiadás előtt álló anyagot. Nemcsak átfésülnék nekik a szöveget, hanem jó eséllyel még reklámoznák is a blogon a regényt - jóval a kiadás előtt, vásárlásra buzdítva a népeket.

      Törlés