2012. április 6., péntek

Egy ölégségesen kibírhatós regény

Török Rezső: Péntek Rézi

Mit tehet egy szoknyavadász fiatalember, név szerint doktor Gerle Géza belgyógyász, a Budai Hölgyek Leányárvaházának kék szemű egészségügyi felügyelője, ha hitelezői, a negyvenhárom marconák pénzüket követelik, de nincs miből fizetni, és a méltóságos édespapa úr is elunta már, hogy léha fia adósságait törlessze? Akkor el kell adni a kényelmes gellérthegyi villát, kérem szépen. Gézánk hű barátja, Megyery Jóska ügyvéd úr vevőt is kerít rá. Node. Mi van akkor, ha doktorunk a házra ajánlott harmincötezer helyett egy menyasszonyt talál hazahozni, félmilliós hozománnyal, aki mit se tud a tartozásokról? Mi van, ha a gazdag lányért dobott dalszínházi exbaba bosszúért kiált, ha a hatökör inas is rendre elront mindent, és ha Péntek Terézia, a vörös hajú árvalány, az akaratlan bajkeverés nagymestere is a nyakába szakad?

Ezt a könyvet azoknak ajánlom - de nekik aztán szívből, igazán -, akik szeretik az 1930-as évek magyar vígjátékait. Megvan benne minden, ami a felhőtlen szórakozáshoz kell, hozományvadászat, szerelem és persze félreértés félreértés hátán. Habkönnyű, kacagtató olvasmány. Néha egy-egy szúrós megjegyzéssel ugyan oldalba böködi a politikusokat, de azt is mosolyogva és mosolyogtatva teszi. És azok a régies kifejezések, édes istenem, hát azokért odáig vagyok meg vissza. Ilyenek, hogy lóstat, megkompolyodott, meg eltárnyadozik... Ha legközelebb olvasom, tuti kijegyzetelem az összes ilyet.

Mást nemigen tudok írni, mint hogy ez egy remekjó könyv, Török Rezső pedig egy méltatlanul elfeledett író, akit nem ártana újra bedobni a köztudatba. Vagy legalább feldobni a könyveit a MEK-re, mert az életmű nagy része legmélyebb sajnálatomra a nagyjából beszerezhetetlen kategóriába esik.

U.i. Rosszul vagyok ettől a borítótól. Kíváncsi lennék, vajon hány olvasó riadt vissza a gyönyörűséges, furarózsaszín, öklömnyi szívek láttán a könyvtől.

Film is van, Páger Antallal és Turay Idával a főszerepekben. A félnótás inas pediglen Gózon Gyula - én ugyan nem úgy képzeltem el őt, ahogy a filmben láthatni, de azért nem rossz alakítás az, kérem szépen. Erdélyi Mici meg tökéletes választás az elhagyott görlice szerepére. Szóvalhát a filmet is tudom ajánlani ha még esetleg nem tetszettek látni, de azért a könyv az igazi :)






EDITORG, 1989.

Képek forrása:
könyvborító: www.konyvbuvar.hu
défaudé: scifiw.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése