2012. augusztus 1., szerda

Faggatózós díjazós post

Díjat kaptam lájf! Ezúton is köszönöm Nimának a jelölést :)


A dolog lényege, hogy körbefaggatjuk blogger társainkat, meg válaszolunk az általuk feltett kérdésekre. A szabályok pediglen a következők:

  • Mindenkinek 11 dolgot kell mondania magáról
  • A jelölő mindegyik kérdésére válaszolni kell
  • 11 kérdést kell feltenni a jelölteknek
  • 11 embert meg kell jelölni és linkelni
  • Nincs visszaadás/visszajelölés

Hát akkor lássuk.

11 dolog rólam
1. Iszonyat édesszájú vagyok. De tényleg. Nem csak amolyan néhanapján-jól-esik-egy-kocka-csoki módon. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy ez az első dolog, ami eszembe jutott magamról, és hogy a fenti díjat elnézegetvén arra lettem figyelmes, hogy a széle pont olyan cakkos, mint a háztartási kekszé...
2. Nem iszom kávét. Soha nem is ittam. Soha nem is fogok.
3. Régebben (még tiniként) arról ábrándoztam, hogy divattervező leszek. Mázli, hogy nem ebben az irányban tanultam tovább, mert mai napság totálisan hidegen hagy a dolog.
4. Egy időben gyűjtöttem a teknősös mütyüröket, merthogy szerencsét hoznak. A gyűjtemény egy darabja mindig velem van: a 20. szülinapomra kaptam egy medált, azóta folyamatosan a nyakamban lóg.
5. Nem szeretem az üvöltöző embereket, szabályosan kikészülök tőlük. Viszont szeretem az üvöltözős rock muzsikát. Ezt add össze.
6. Szeretem a fákat. Időnként erős kényszert érzek, hogy körbeölelgessem őket, de eddig még nem tettem ilyet.
7. Bolondulok az orgona illatáért. Akárhány virágzó bokorba botlok útközben, mindet körbeszimatolom, már persze ha van orrmagasságban szagolnivaló.
8. A kedvenc virágom meg a pipacs. Mert piros, vidám, megmosolyogtat. És mert nem hagyja magát teljes pompájában vázába gyűrni, inkább elhervad, imigyen babrálva ki szedőjével. (Azért látszik ám miért a kertészetire jártam, hm?)
9. Szeretem az esőt. A hangját, az illatát. Szeretek szana-széjjel ázni az esőben. És ki nem állhatom a kánikulát.
10. Szeretek madárcsiripelésre ébredni. Akár hajnali négykor is.
11. Még nem tudom, hogy fogok kiizzadni 11 értelmes kérdést blogger kollégáim részére...

Nima kérdései
1. Szoktál a felhőkbe alakokat képzelni? Mit látsz a leggyakrabban?
Egyik legkedvesebb szórakozásom, és majdnem mindig valamilyen állatot vélek felfedezni az égi habban. Kacsát, teknőst, krokodilt, medvét...
2. Ha könyvtárból veszel ki könyvet, azt igyekszel gyorsan elolvasni, vagy üldögélsz rajta és hosszabbítasz?
Régebben azonnal nekiestem a könyveknek, mostanában viszont pont az ellenkezője igaz, nyakra-főre hosszabbítok. Mondjuk ebben nem csekély része van annak, hogy hónapok óta olvasási válságolok.
3. Ha választhatsz, hogy egyetlen íróval eltölthetsz egy hónapot egy lakatlan szigeten, kit vinnél magaddal? (írót, nem könyvet)
Ha olyan is játszik, aki már nem él, akkor Török Rezsőt, egyértelműen. Egyrészt meg vagyok róla győződve, hogy haláli jól szórakoznék, másrészt valamely megfoghatatlan okból erős a gyanúm, hogy simán össze tudna tákolni egy kényelmes kalyibát, vagy tutajt, vagy akármit. Tán még Rambo kése is van.
Ha viszont olyan kell, aki még jelenleg is él, akkor Salman Rushdie lenne az. Nincs különösebb oka, egyszerűen csak rajongom a fickót. És legalább megtanulnék valamelyest angolul.
4. Ha könyvet írnál, miről szólna?
Egyszerű emberek egyszerű hétköznapjairól írnék valamit. Az életről, a világmindenségről, meg mindenről. Valószínűleg dögunalmas lenne.
5. Olvasol evés közben?
Kizárt. A gondolattól is frászt kapok, hogy pacás lesz a könyvem. Ettől függetlenül van pár pacás könyvem. Az élet csupa rejtély.
6. Milyen környezet a legideálisabb neked az olvasás teljes kiélvezéséhez?
Mindegy, hogy kint vagy bent, csak csönd legyen. A legklasszabb egyébként az volt, mikor egyszer künn a kertben, hintaágyban ringatózva olvastam, és rászállt a könyvre egy fürkészdarázs. Igaz, hogy jelentősen csökkent a lapozási sebességem (a fürkészek lassan olvasnak), de fene se bánta.
7. Meg tudsz győzni másokat arról, hogy olyan könyvet olvassanak el, amit először nem akartak?
Jó kérdés. Olyan esetre nem emlékszem, hogy bárkit is rá tudtam volna venni olyan könyv olvasására, ami ellen kézzel-lábbal tiltakozott. Inkább olyan szokott előfordulni, hogy még nem is hallott az illető arról az x könyvről, de az ajánlásomra elolvassa.
8. Tudsz főzni?
Teában és sült krumpliban profi vagyok, a többi kaja már problémásabb :) Viszont szeretem kipróbálni a saját agyszüleményeimet. Egész ehetőek.
9. Milyen emlék fűz a legkedvesebb könyvedhez?
A legkedvesebb könyvem egy ősrégi piros zsebatlasz. Még gyerekkoromban lapjaira esett szét, a térképeken ott virít a Szovjetunió, és teli van érdekes, egykor tán igaz is volt adatokkal (hivatalos nyelv, terület, mifene). Mikor még a nagypapám élt, mindig ezt lapozgattam, ha látogatóban voltunk nála. Most egy olyan polcon figyel, ahol a legféltettebb könyveim sorakoznak, zárt ajtó mögött, portól-fénytől-mindentől védve.
10. 300 évvel ezelőtt még nem volt ennyi könyv. Mivel ütötted volna el az idődet?
Egy biztos: nem hímzéssel. Ahhoz nekem nincs türelmem, sosenemis volt.
11. Ha időutazhatnál, melyik korba térnél vissza?
A két világháború közötti Budapestet nézném meg. Imádom a kor irodalmát és filmjeit, szóval valószínűleg jól érezném magam. És feltétlenül elmennék egy cukrászdába is (említettem már, hogy édesszájú vagyok?).

Enyémke kérdések:
1. Előfordult-e valaha, hogy az éppen olvasott könyv szereplőjével álmodtál?
2. Volt olyan, hogy olvasás közben kedvet kaptál egy helyszín bejárásához, s aztán be is jártad azt?
3. Ha egy könyv szereplője lennél, milyen lennél? (amazontermészetű, vadromantikus, élőhalott, másegyéb)
4. Hangulatolvasó vagy, vagy valamiféle terv/lista szerint haladsz?
5. Ha már lista: mit gondolsz ezekről a mostanság divatos listákról? (1001 könyv, 303 könyv, satöbbi)
6. Egyszerre egy könyvet olvasol, vagy többet?
7. Ha befejeztél egy könyvet, még morfondírozol az olvasottakon egy darabig, vagy rögtön ugrasz a következőért?
8. Mi volt a legnagyobb könyves csalódásod? (akár jó, akár rossz értelemben)
9. Bárkinek szívesen kölcsönzöl könyvet, vagy csak néhány kiválasztottnak?
10. Egy indiszkrét kérdés: tanulóként bedugtad a tankönyvet éjszaka a párnád alá, hogy alvás közben fejedbe szálljon a Tudás? :)
11. Egy még indiszkrétebb kérdés: mi a kedvenc nassod?

És végül a jelöltjeim:


Néhányan már Nimától (esetleg mástól is) megkapták a díjat, rájuk bízom, hogy akarnak-é még az én bugyuta kérdéseimre is válaszolni :)

2 megjegyzés:

  1. A hatos pont annyira illik rám is :), azzal a különbséggel, hogy én már ölelgettem fákat :D.
    Köszönöm a jelölést, és nagyon klasszak a kérdéseid is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem ez nálam is csak idő kérdése :D
      Én meg köszönöm a válaszokat :)

      Törlés