2012. szeptember 19., szerda

A szóló héttörpe esete

Vavyan Fable: Ki feküdt az ágyamban?

Csupán két kérdésem lenne:
1. Hol a frászban van Rühl?! (Jó nem tűnt el egészen, de alig-alig bukkan fel.)
2. Miért, ó miért kellett kedvenc Martinomat bohócnak öltöztetni?! Citraszín kezeslábas?! Flitteres öv?! Jóég.

Nos hát, a tényállás a következő: Denisa a tengerparton hasalva lesi a bűnt, hogy aztán mindenhol máshol üldözhesse, Mogorvából Goromba lesz, és kapunk két új szereplőt is. Egyikük egy ismeretlen amorózó - nevezzük Marcelnek -, aki többnyire Martin ágyában fetreng, és próbál életben maradni, másikuk pedig egy vijjogó-csipkedő kegyszerárus, Dalia. Utóbbi hölgyeménynek nem kevés vidám percet köszönhetek, különös tekintettel az önkéntes éjszakai szatírfogó őrjáratokra.

Minthogy ez a sorozat harmadik része, túl sokat nem tudok írni. Még mindig baromi jó, de a második részt nem überelte. Ami viszont érdekes, hogy kezdek kiábrándulni Martinból. Ezek a ruhák, kérlek... már két napja, hogy befejeztem a könyvet, de még mindig nem sikerült megemészteni. És ha ez nem lenne elég, Rühl szinte jelen sincs, Ella is csak pár pillanatig szerepel, Cyd meg gödörbe kerül, amivel a szívbajt hozza rám.

Na ez most egy halmozottan értelmetlen bejegyzés, ebből is látszik, hogy még két napot se várhatok az értékelések írásával, mert abból csak valami zagyvalék lesz... Sebaj, idevések egy részletet a könyvből, legalább ennyi jó legyen a posztban :)

Tehátlan, főzőtanfolyam á la Denisa:

"Egészen apró kockákra vagdosom a szalonnát, már-már miszlikbe, aztán serpenyőstől a tűzre teszem. A szalonna előbb diszkréten serceg, csak később kezd izgága módon viselkedni. Látható, amint egy-egy falatkája duzzadozik a benne feszülő zsírtól. Mielőtt azonban az energia szétvetné, vagy netán (mint dolga lenne) kicsordulna belőle, a miszlik virgoncan a levegőbe pattan, és sziszegve elhúz a vállam mellett. Társai lelkesen majmolják a példaképet. Egyik-másik szalonnakocka nem képes első felugrásra kiszabadulni az edényből, ám mihelyt visszapottyan, pattog egy keveset, és újra nekilendül. Ha ily módon sikerül végre pályára állnia, elzúg mellettem a hűtőgép, az ablak, a szélrózsa minden irányába.
Belloq szorosan mellettem áll, tekintete több mint érdeklődő. Alighanem el akarja lesni mesterfogásaimat. Ujjai hegyével gyakorta a nyakára suhint, mintha szúnyogot csapna agyon, pedig csak a tüzes miszlikek perzselgetik.
- Ilyet még nem láttam - suttogja. Kiérződik hangjából az irigység. - Eddig azt hittem, hogy nem tudsz főzni!
Méltósággal hallgatok. A kevésnyi zsírba zúdítom a hagymát, majd a húskockákat is. Aztán vértanúi türelemmel átválogatom a rizst, és attól, hogy az nem lencse, nem érzem magam kevésbé Hamupipőkének. Mégsem panaszkodom, hiszen ragaszkodtam ahhoz, hogy magam főzzek. Elvégre emancipált nő vagyok, s mint ilyen, belátom: nem csak a férfi köteles a konyhában robotolni. Végül szűrőbe sepregetem a szemenként átnyálazott rizst, és indulok megmosni főzés előtt.
Aztán rálépek egy dermedt szalonnamiszlikre. Egyensúlyom után hadonászva magam felé rántom a karomat, mire mind a hétmillió rizsszem ellenem árad a szűrőből, mégpedig lelkes lendülettel. Hajamra, arcomra, blúzom kivágásába, mindenüvé hófehér sörét pereg.
Az ember ne éljen vissza emancipált voltával. Kiegyenesedem, a hátam mögé hajítom a színüres szűrőt, és csettintek Belloqnak:
- Innen folytathatod."

Fabyen Kiadó, 2006.

6 megjegyzés:

  1. Azt bírom, hogy a Halkirálynőben, meg egyáltalán Fable minden sorozatában nagyon benne van az adott kor, amikor írta. Itt ugye 1989-volt az eredeti dátum és lehet, akkor még nem éltél, de én már igen és az volt a menő öltözék, amit Martin viselt. Durva neonság öntötte el a jónépet. S mindez a cipőfűzőkkel kezdődött. Ó hogy nem bírtam sose követni a divatot:) Amúgy nekem a kedvencem, hogy a Halkirálynő és a kommandóban Modern Talkingra táncolnak lassút.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na igen, én akkor még csak 4 éves voltam, nem sokat fogtam fel az akkori módiból :)) Persze a '80-as éveknek igen érdekes volt a divatja, tudom én, csak hát mit tegyek, mai szemmel rém kiábrándító volt flitteres övről olvasni :)
      Ja igen, a Modern Talkingon jót mosolyogtam, anyának van egy kazettája tőlük - valahol :D

      Törlés
  2. Ó nekem is volt ciklámen színű cipőfűzőm. :)Remélem sosem jön vissza az akkori divat.
    De ez a sorozat nagy kedvenc.:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Néhány részlet azért időnként felbukkan az akkori divatból mostanság is, csak nem olyan durván :)
      Hát én is nagyon imádom, nyilván azért olvasom újra :)) (Mondjuk a Vis Majort egy kicsit jobban szeretem.)

      Törlés
    2. Nekem a Halkirálynő a kedvencem és Martin. Viszont én bírtam Konrádot is, kár hogy ő nem szerepelt többet.
      Nagyon jó ez az őszi hangulat, én is éppen tegnap cseréltem a blogomon. :)

      Törlés
    3. Azt én is erősen fájlalom, hogy Konrad nem szerepel többet, őt is nagyon bírom :)
      Köszi :)

      Törlés