2012. szeptember 26., szerda

Mogorva szemszög

Vavyan Fable: Ébredj velem!

A sorozatnak ebben a részében újabb klásszik krimitémák kerülnek terítékre, úgyismint: pornóbiznisz, skinhead problémák. Akad még fojtogatós és méregkeverős gyilkos, robbantgatás, miegymás is. Mindennek az ad egyedi ízt, hogy az elbeszélő ezúttal nem Denisa, a felvágott nyelvű zsaruhölgy, hanem Daniel Belloq, alias Mogorva. Denisa ugyanis amnéziával küzd, tarkón csapásból kifolyólag.

Az, hogy ezúttal férfi szemmel követhetjük az eseményeket, remek ötlet, de megmondom őszintén, én még jobban örültem volna, ha Denisával felváltva mesélik el a baleset után történteket. Kíváncsi lettem volna, mi zajlik abban a részlegesen kiradírozott elmében, s a hozzá tartozó lélekben.

Ami a többi szereplőt illeti, bizony van okom a panaszra: Rühl eltűnt, akár a kámfor, épp csak egy villanásnyit szerepel, én pedig fájón hiányolom vigyorfakasztó beszólásait. Dalia szintén bújócskázik, viszont kárpótlásul kapunk egy új szereplőt: Sandy, egy nagyszájú taxis képében...

"Sandy folytatja:
- Denisa, észrevetted, hogy a reklámszakemberek a legerogénebb zónájukon keresztül veszik célba a háziasszonyokat? A fülükre gondolok. Ugyebár minden ócskaság hirdetésére felkapjuk a fejünket, legyen az furulyafényesítő vagy önlocsoló virágcserép, ha ezeket mély férfihang ajánlja figyelmünkbe? Mély hang: nyert ügy.
Denisa bólogat:
- A mindenségit, tényleg! Kifigyelték a pszichénket!
- Mi az hogy! - helyesel Sandy. - Belloqnak olyan jó néger hangja van.
- Reggel okvetlenül szerezze be a furulyafényesítőt - felelem."

De hogy ne csak a bujdosó kedvenceket emlegessem fel e bénácska értékelésben, megjegyzem: Cyd továbbra is él és virul, Martin nemkülönben, tehát a röhincsélés újfent megvalósult. Ella is valamicskét többet lófrál a lapokon, ennek is lehet örülni. Továbbá komoly szerepet kapnak Fable kedvencei, a lovak is - ami azt illeti, kicsit furcsálltam, hogy a második-harmadik részben hanyagolta őket. A Mogorva család Tarzan nevű kutyája meg jó úton halad afelé, hogy kibékítsen a dobermanokkal, ami önmagában csoda lenne (gyakorlatilag ez az egyetlen kutyafajta, amitől félek).

Továbbra is roppantul élvezem a sorozat újraolvasását, még ha ez a mind fáradtabb-fárasztóbb posztokból nem is igen látszik - szóval folyt.köv. :)

Fabyen Kiadó, 2007.

A mókás lovas kép forrása a weheartit.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése