2012. szeptember 4., kedd

Nokedli szereti Willt, Will szereti Nokedlit

William Shakespeare: Sok hűhó semmiért

Hát vééégreee! Tudtam én, hogy kell lennie olyan sékszpíri remeknek, amit szeretek! Romeot utáltam, Hamletet untam, Makrancos (bár csak filmen) felbőszített, Othello (na jó, ez is csak valami újhullámos film formájában, de) hidegen hagyott, ez viszont betalált, eörömebódottá! Eddig mindig hülyén éreztem magam, amiért nem kedvelem e pasast, úgyhogy vígságosabb nem is lehetnék :)

Na szóval van egy szerelmes ifjúnk, Claudio, ki feleségül készül venni egy szépséges leányt, Herót. Csakhogy az ifjú Claudionak nemcsak barátai, ellensége is van, aki jól megkavarja a masszát. A másik szál pedig két pengeéles nyelvű fiatal szerelembe forduló szócsatáiból áll. Ennyit, s nem többet regélek a cselekményről.

Első körben itt is a mozgóképhez volt szerencsém, és már akkor is remekül szórakoztam Kenneth Branagh és Emma Thompson kettősén, na meg a polgárőrökön - utóbbiak egyébként filmen hatásosabbak, szerintem. Most, hogy elolvastam végre, azt kell mondjam: papír formában is pöpec. Benedetto és Beatrice párbeszédein konkrétan besírtam, és Lasponya nyakatekert mondatai is vidám percekkel ajándékoztak meg. Egy aprócska problémám azért van: nem értem, egyszerűen nem értem, miért nem rugdossa meg senki Claudiót. Legalább egy kicsikét...

F: www.thefancarpet.com

Mostan csak ennyi voltam, eredetileg nem is akartam blogolni róla, de olyannyira örvendezek, hogy végre találtam egy nekem tetsző drámát Villám Sakasespeare bácsi életművéből, hogy muszájlott itt is világgá kürtölnöm boldogságomat, ha mégoly komolytalan módon is.

Ha valaki tud még hasonlóan mókás-röhögséges drámát e férfiú tollából, ne habozzék felhomályítani elmémet!

MEK-es olvasás volt, ha érdekel az iromány, itt találod.
Eredeti cím: Much Ado About Nothing
Fordította: Mészöly Dezső

4 megjegyzés:

  1. Tök jó. Pont a múltkor néztem a tévében a filmet, és arra gondoltam, nekem is jó lenne elolvasni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Csak ajánlani tudom - bár azt hiszem ez leszűrhető a fentiekből :D

      Törlés
  2. Nekem a Szentivánéji álom a kedvencem. Abban is van pár vicces figura, sok-sok kavarás meg humor.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az az egyik, amivel most kacérkodom - ezek szerint jól teszem :) Kinéztem hatot, csupa vidámnak ígérkezőt, majd szép sorban kikölcsönzöm őket :)

      Törlés