2012. október 16., kedd

Memóriakisokos

Joshua Foer: Einsteinnel a Holdra

Mindig kicsit félve közelítek azokhoz az okos könyvekhez, amik nem az én szakmámmal kapcsolatosak (=környezetgazdálkodás, kertészet). Mert mi van, ha minden harmadik szóhoz elő kell kapnom az idegen szavak szótárát, és minden negyedik bekezdésnél valami egyéb lexikont, hogy legalább valami ködös elképzelésem legyen róla, miről is van szó éppen. Emiatt a félsz miatt nem szoktam efféle könyveket olvasni. Legalábbis eddig így volt, de idén megváltozott a helyzet, hála Else Roesdahl vikinges, és pláne Josh memóriaboncolós könyvének, ami nemcsak érthető, de még szórakoztató is.

Viszont ne tessenek beugrani a borítóra vésett reklámfogásnak, idézem: "Hogyan emlékezzünk a világon mindenre?". Ez a könyv nem a különböző memóriatrükkök vég nélküli és aprólékos bemutatásáról szól. Persze van benne pár tipp, ami használhatónak tűnik - én például még most, három-négy nap után is emlékszem egy eszement tizenöt tételes listára, amit az írónak kellett memorizálnia, és ami olyan dolgokból áll, mint például a rénszarvaskolbász, e-mail Sophiának és barométer... -, de a hangsúly úgy hiszem nem ezen van.

Tehát. Most hogy leírtam mi az, amit ne nagyon akarjunk megtalálni ebben a könyvben, talán ejthetnék pár szót arról is, hogy mi az, amiről valójában olvashatunk. Nos, olvashatunk az emlékezés művészetének történetéről: hogy kik voltak az elsők, akik - legalábbis a legenda szerint - kifundálták ezeket a bizonyos trükköket, kik írtak róla először, milyen őrült ötletek születtek ebben a témában, hogyan merült csaknem feledésbe ez az egész tudomány, és hogyan hasznosít(hat)juk azt a mai világban. Aztán olvashatunk még kirívó esetekről: olyan emberről, aki mindent megjegyez és olyanról, akinek a rövid távú memóriája egy súlyos agykárosodás miatt csak az utolsó gondolatáig terjed. Arról, hogy mi az a kevés, amit tudunk az emberi agy működéséről, és mi az a sok, amit nem. És persze ott van még a két memóriabajnokság leírása, és a kettő közt Joshua készülődése a megmérettetésre egy enyhén lökött brit memóriabajnok, Ed Cooke segítségével.

Ami nagyon tetszett nekem, hogy pont kellő mennyiségű humor volt benne ahhoz, hogy az ismeretterjesztő könyvek szerelmesei is komolyan vegyék, és a magamfajta, ilyen könyvekkel csak hébe-hóba találkozó emberkék is élvezzék. Ajánlom tehát minden olyan könyvbarátnak, akit egy kicsit is érdekel, mi zajlik a fejében - most is, mikor e sorokat olvassa :)

Íme Amerika Kapitány ipari fülvédője, egy mókás szemüveg, és a mögötte rejtőző szerző.

U.i. Igen, nem véletlenül egyezik a családnév: Joshua édestestvére Jonathan Safran Foer-nak :)

Eredeti cím: Moonwalking with Einstein
XXI. Század Kiadó, 2012.
Fordította: Simonyi Ágnes

A szerző képének forrása: guardian.co.uk

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése